Rastom izvoza do smanjenja deficita tekućeg računa platnog bilansa

Bez autora
Oct 03 2012

Ministar finansija i privrede u Vladi Republike Srbije Mlađan Dinkić izjavio je danas da ekonomska politika Vlade Srbije predstavlja kombinaciju smanjenja troškova države i budžetskog deficita, uz stvaranje uslova za zaduživanje po što nižoj ceni i podsticanje investicione potrošnje.Dinkić je nakon predavanja dobitnika Nobelove nagrade za ekonomiju Pola Krugmana u Beogradu naveo da deli mišljenje ovog nobelovca o tome šta država treba da radi da bi izašla iz krize.

Rastom izvoza do smanjenja deficita tekućeg računa platnog bilansaMinistar finansija i privrede u Vladi Republike Srbije Mlađan Dinkić izjavio je danas da ekonomska politika Vlade Srbije predstavlja kombinaciju smanjenja troškova države i budžetskog deficita, uz stvaranje uslova za zaduživanje po što nižoj ceni i podsticanje investicione potrošnje.

Dinkić je nakon predavanja dobitnika Nobelove nagrade za ekonomiju Pola Krugmana u Beogradu naveo da deli mišljenje ovog nobelovca o tome šta država treba da radi da bi izašla iz krize.

On je naveo da je neophodno što pre sklopiti aranžman o kreditu Kine za izgradnju autoputeva u iznosu od 850 miliona evra, i napomenuo da će u budžetu za 2013. godinu značajno mesto imati socijalna zaštita i investicije u poljoprivredu.

Ministar je istakao da uvažava i sugestije Krugmana o tome da Srbija mora da podstakne rast izvoza da bi smanjila deficit tekućeg računa platnog bilansa.

Prema njegovim rečima, najbolji način za to je dovođenje multinacionalnih kompanija poput “Fiat-a” i širenje mreže njihovih dobavljača među srpskim malim i srednjim preduzećima.

Dinkić je naveo i da ekonomsku i monetarnu politiku treba posmatrati u celini, a ne odvojeno, i dodao da centralna banka treba da vodi računa o stabilnosti finansijskog sistema, vodi politiku fleksibilnog deviznog kursa i utiče na snižavanje kamatnih stopa.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik